Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

KONATAR: KARDOVIĆEVE SLIKE BUDE SJEĆANJA NA NEKA DAVNA VREMENA”

vbp-konatar

KONATAR: KARDOVIĆEVE SLIKE BUDE SJEĆANJA NA NEKA DAVNA VREMENA”

Jedanaesta samostalna izložba slika akademskog slikara Selvera Kardovića pod nazivom ,,Fermenˮ,  otvorena je večeras u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu.

 Otvarajući izložbu umjetnički direktor Centra za kulturu Dražen Konatar je kazao da se na Kardovićevim slikama ogledaju ispunjenja jedne davno čuvane lične stvari do koje mu je stalo.

“Selverove slike žive u društvu nekog senzibilnog posmatračau čijoj se svijesti razvijaju i rastu. Ujedno budeći sjećanja na neka davna vremena. Prkoseći prebrzom životu koji se svojski trudi da izbriše i poslednju kap krucijalno važnih tradicionalnih prikaza naših uspomena” kazao je Konatar.

Ovaj mladi slikar predstavio se po prvi put bjelopoljskoj publici sa dvadeset slika ,ulje na platnu. Koje su , kako je sam autor kazao, protkane oslikavanjem tradicije i kulture jednog naroda.

Kako je kazao Kardović, fermen je dio bošnjačke gradske nošnje. Jedna vrsta prsluka koji se ne zakopčava, protkan zlatnim vezom, i označavao je status pojedinca u društvu.

KONATAR: KARDOVIĆEVE SLIKE BUDE SJEĆANJA NA NEKA DAVNA VREMENA”

“Fermen ne predstavlja samo narodnu nošnju koja se konstantno javlja na mojim slikama već predstavlja sve ono što je tradicionalno i što oslikava jedan narod i kulturu jednog naroda. Na mojim slikama dominiraju stare kuće, kaldrme, minaret, sve ono što je predstavlja bošnjačku tradiciju” istakao je Kadrović.

Izvor: RBP