Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

RAST CIJENA NIJE ZAOBIŠAO NI OMILJENI NAPITAK: KAFA POSKUPILA OD 20 DO 40 CENTI

vbp-kafa-rast-cijene

RAST CIJENA NIJE ZAOBIŠAO NI OMILJENI NAPITAK: KAFA POSKUPILA OD 20 DO 40 CENTI

Građani koje smo pitali kako komentarišu poskupljenje. Sa negodovanjem ističu da je ovo samo nastavak trenda rasta cijena svih proizvoda, ali da se neće odreći omiljenog napitka

Novi talas poskupljenja stigao je u Crnu Goru, a namirnica čija je cijena ponovo porasla je i kafa. Mnogi građani koji uživaju u ispijanju. Sada za 100 grama ovog napitka moraju izdvoje između 90 centi do skoro 1,40 eura, koliko sada iznose cijene ovog napitka u prodavnicama zavisno od proizvođača, što je povećanje od 20 do 40 centi. Kilogram kafe sada je oko 10 eura po kilogramu.

Od velikih trgovinskih lanaca nismo uspjeli da saznamo zbog čega je došlo do poskupljenja. Dok nam je nezvanično jedan od uvoznika kafe. Istakao da je na međunarodnom nivou došlo do porasta cijene proizvodnje, skladištenja. Prevoza i slično kao i da je pandemija koja je još u toku. Dovela do naglog skoka cijene.

Naime Vlada je početkom ove godine, predložila izmjenu visine poreza za prženu i neprženu kafu, čime bi se doprinijelo regulisanju cjelokupnog tržišta i boljoj naplati prihoda po tom osnovu.

Predloženim izmjenama i dopunama visina poreza za neprženu kafu umjesto jedan euro po kilogramu iznosi 80 centi. Dok se za prženu umjesto 80 centi predlaže jedan eura po kilogramu neto mase tog proizvoda.

Građani koje smo pitali kako komentarišu poskupljenje, sa negodovanjem ističu da je ovo samo nastavak trenda rasta cijena svih proizvoda, ali da se neće odreći omiljenog napitka.

Sugrađanin Novak Joksimović navodi da ga nije iznenadilo što se poskupljala i kafa, ali da ne može zamisliti ni dan bez tog napitka.

– Svako jutro počinjem sa kafom i čak ni ovo poskupljenje me neće odbiti od nje. Sve cijene su otišle u nedogled, penzije gotovo da se nisu promijenile, ali to malo zadovoljstva mora čovjek sebi priuštiti – kazao je Joksimović.

I Slobodan Jovanović ističe da ga zabrinjava rast cijena svih namirnica, ali da se lakše odreći nekih drugih stvari nego kafe.

– Kafa je nešto što nas povezuje sa bliskim ljudima, to je jedna posebna kultura. Može se ispijati i kod kuće, u kafiću, čak i za ponijeti i mislim da uprkos velikom poskupljenju neće puno ljudi odustati od tog užitka. Možda će se smanjiti odlazak u kafiće, ali prve jutarnje kafe teško da će se neko odreći – smatra Jovanović.

Čak i mlađi sugrađani smatraju da je kafa važan segment našeg društva, te da poskupljenje neće promijeniti ništa.

– Nemoguće je odreći se kafe, pa čak i pored ovog poskupljenja. Sigurno će se poskupiti po kafićima, ali ito tako će svako od nas naći način da izdvoji novca za barem jednu šolju kafe dnevno – navodi Danilo Blagojević.

Kako su ranije prenosili svetski mediji, globalna potražnja za omiljenim napitkom. U toku pandemije, porasla je do nivoa iz 2017. godine kada je bila na rekordnom nivou. Dok je proizvodnja uslovljena različitim uticajima opala. Najveći proizvođač kafe na svijetu Brazil, koji proizvodi oko 30 odsto svetskih količina, prošle godine se suočavao sa velikom sušom. Dok je Kolumbija smanjila proizvodnju zbog političkih turbulencija.

Izvor: Dan