Vijesti iz Bijelog Polja

Građani su nam na prvom mjestu!

VELIČKOVIĆ: MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE BIĆE PODRŠKA PČELARIMA

VELIČKOVIĆ: MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE BIĆE PODRŠKA PČELARIMA

Danas je na Trgu nezavisnosti u Podgorici otvorena manifestacija “III Sajam pčelarstva” koja će trajati do 5. Septembra 2021.


Manifestaciju je otvorio državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede mr. Nebojša Veličković, koji je iskazao posebnu zahvalnost pčelarima. Onima koji su uprkos poteškoćama sa klimatskim uslovima i pandemiji nastavili svoju djelatnost i građanima izložili i ponudili pčelinje proizvode.

VELIČKOVIĆ: MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE BIĆE PODRŠKA PČELARIMA


Veličković je istakao da će Ministarstvo pružiti podršku pčelarskom sektoru, uz poziv pčelarima i pčelarskim organizacijama da partnerski učestvuju u kreiranju modela za dalji razvoj pčelarstva u Crnoj Gori.


“Ono što je jako važno da smo mi ove godine u Agrobudžetu kreirali niz mjera podrške, i da će predviđena podrška doći do naših pčelara. Pozivam sve pčelare, udruženja i predstavnike saveza pčelara da i u narednom periodu budu najbolji partner. Da ukazuju na problem, gdje se griješi, gdje je prostor za dalje unapređenje mjera u pčelarstvu. U narednom periodu ćemo određene mjere modelirati i mijenjati. Ministarstvo je otvorilo vrata prema pčelarima, za ideje i predloge, tu smo da vas razumijemo i da zajedno kreiramo nove mjere u narednom periodu”. Naglasio je sekretar Veličković, istakavši da Ministarstvo u kontinuitetu prati problem sa kojim se naši pčelari suočavaju. Te da će u narednom periodu biti predstavljene dodatne mjere podrške prema pčelarima zbog sitaucije sa sušom.


Ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede manifestaciji je prisustvovao i generalni director Direktorata za poljoprivredu mr. Miroslav Cimbaljević.

Predsjednik Udruženja Crnogorska pčela gospodin Miloje Vujašević istakao je da će i u narednom periodu učiniti sve kako bi našim pčelarima olakšali I popravili uslove u cilju boljeg i efikasnijeg pčelarstva.


On je ukazao na uspješnu saradnju Saveza pčealrskih organizacija sa Ministarstvom. Kao i da će kao ozbiljno Udruženje u narednom periodu učiniti sve da tako i ostane.


“Iskazujemo posebnu zahalnost Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva I vodoprivrede koje je nakon usvajanja Agrobudžeta iskazalo spremnost za saradnju. Ali i pokazalo je da pored sebe imamo ozbiljno Ministarstvo na koje možemo uvijek računati kao i da će biti dobar partner u daljem radu. Posebno želim naglasati značaj nepovratnih sredstava koja se mogu iskoristiti kroz razne javne pozive i projekte”, ocijenio je Vujašević.

Predsjednik pčelarskih organizacija Crne Gore gospodin Radule Miljanić naglasio je da je pčelarima i pčelama je potrebna pomoć. Te da “Kuća meda” nudi određene moguće popuste za pčele. On je ukazao da će u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, pčelarskim organizacijama i pčelarima krenuti u kreiranje novih mjera podrške za narednu godinu kroz koju će pčelari moći da unaprijede svoju proizvodnju.


Udruženje pčelara „Crnogorska pčela“ je pripremilo bogat umjetnički program. A posjetioci su imali prilike da uživaju u nastupu kulturno-umjetničkog društva „Crna Gora“ i guslara Miljana Golubovića.